Johor Search

Custom Search

Followers

28 October 2011

IdrisTalu

IdrisTalu


Majlis Perubatan Malaysia (MMC) kurangkan pengiktirafan universiti asing

Posted: 27 Oct 2011 07:00 AM PDT

27/10/2011 6:26pm


PUTRAJAYA 27 Okt. - Jumlah universiti luar negara yang menawarkan ijazah perubatan yang diiktiraf mungkin akan dikurangkan selaras usaha kerajaan memastikan kualiti graduan perubatan terjamin.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan) Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, Majlis Perubatan Malaysia (MMC) akan menilai semula semua universiti yang telah menerima pengiktirafan itu.

"Kita ada menetapkan tanda aras yang perlu dicapai... penilaian itu bagi memastikan kualiti yang setaraf dengan piawaian ditetapkan MMC," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) program Kejururawatan, Perubatan, Sains Kesihatan Bersekutu dan Farmasi di sini hari ini.

Pada majlis itu sejumlah 16 Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta menandatangani MoA dengan Kementerian Kesihatan, untuk membolehkan pelajar menjalani latihan klinikal di klinik dan hospital yang diluluskan kementerian.

Noor Hisham berkata jika kualiti ditawarkan tidak memenuhi piawaian MMC, pengiktirafan akan ditarik balik.

Kini terdapat 366 universiti dari 14 negara menerima pengiktirafan daripada MMC. – Bernama

Source: Utusan Malaysia Online.

Malaysia meterai perjanjian US$10 bilion dengan China

Posted: 27 Oct 2011 04:21 AM PDT

27/10/2011 5:05pm

NANNING 27 Okt. - Malaysia menandatangani perjanjian kerjasama ekonomi bernilai AS$10 bilion (AS$1 bersamaan RM3.10) dengan China semasa dialog rundingan meja bulat antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin korporat terpilih China pada Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) kelapan, yang baru berakhir.

Setiausaha Agung Sekretariat CAEXPO Zheng Junjian bagaimanapun tidak memberikan butiran lanjut mengenainya.

Dialog meja bulat pada 21 Oktober, satu program khas untuk Malaysia selaku Negara Kehormat, bermatlamat membangunkan kerjasama ekonomi dan perdagangan antara China dan Malaysia dalam semua bidang.

Najib turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian antara usahawan Malaysia dan China.

Ia termasuk kontrak kejuruteraan, pemerolehan dan pembinaan antara KLS Energy Sdn Bhd dan China Machinery Engineering Corp untuk projek tenaga hibrid angin/solar di Jaffna (Sri Lanka) serta JAKS Resources Bhd dan China National Technical Import and Export Corp untuk melaksanakan projek loji tenaga termal di Vietnam. Projek lain ialah Perak Transit (The Combined Bus Services Sdn Bhd) dan Xiamen King Long United Automative Industry Co Ltd selain perjanjian antara Proton Marketing Sdn Bhd dan Hawtai Motor Group.

Beliau berkata, pelbagai program yang diatur oleh Malaysia mencatat keputusan positif.

"Ia termasuk pertemuan sambil bersarapan pagi antara Najib dan Perdana Menteri China Wen Jiabao yang menjurus kepada pemeteraian projek Taman Perindustrian Malaysia-China Qinzhou, selain dialog meja bulat.

"Program-program ini membuahkan hasil yang positif," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penutupan CAEXPO kelapan, yang berlangsung dari 21 hingga 26 Oktober 2011.

Sementara itu, Malaysia memenangi tiga anugerah pada CAEXPO — Anugerah Organisasi Pameran Terbaik; Anugerah Organisasi Pembelian Terbaik; dan Anugerah Peringatan Negara Kehormat.

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia ialah penganjur Pavalion Malaysia pada CAEXPO. – Bernama

Source: Utusan Malaysia Online.

No comments:

Post a Comment

Informasi Anda..

Blog Pilihan