Johor Search

Custom Search

Followers

15 August 2011

IdrisTalu

IdrisTalu


Berbuka Puasa Di Masjid Paya Berenjut

Posted: 14 Aug 2011 12:51 PM PDT

Source: Utusan Malaysia Online.

Pakej pelancongan dalam negara jadi pilihan

Posted: 14 Aug 2011 12:46 PM PDT

KUALA LUMPUR 14 Ogos - Rata-rata pengunjung pameran Matta Fair 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra, yang bermula Jumaat lepas dan berakhir hari ini, memilih pakej pelancongan dalam negara sebagai destinasi percutian.

Tinjauan mendapati pengunjung mula memenuhi kaunter pendaftaran seawal 10 pagi bagi membuat pendaftaran untuk memasuki dewan pameran itu.

Kira-kira 19,000 pelawat mengunjungi hari pertama pameran ke-32 itu manakala semalam jumlahnya meningkat kepada 29,800 orang. Pameran itu disertai 940 pempamer terdiri daripada syarikat pelancongan dari seluruh Malaysia yang mempromosikan pakej percutian menarik dalam dan luar negara.

Presiden Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Datuk Mohd. Khalid Harun berkata kesemua 2,800 pengusaha pelancongan yang bernaung di bawah persatuan itu giat menawarkan pelancongan dalam negara.

Beliau berkata Matta Fair yang turut diadakan setiap tahun di setiap negeri memberi peluang kepada setiap negeri mempromosikan destinasi menarik di samping memberi peluang kepada pengusaha negeri berkenaan mempromosikan destinasi dari negeri lain.

"Rakyat di negara ini beruntung kerana kita mempunyai kepelbagaian daripada segi budaya serta destinasi menarik. Jika kita pergi ke negeri berbeza kita boleh lihat budaya lain persekitaran lain, ini "selling point" terbaik," katanya.

Katanya antara destinasi pelancongan dalam negara yang mendapat sambutan amat menggalakkan ialah Langkawi di Kedah, Sarawak dan Kelantan.

Mohd Khalid berkata Malaysia mempunyai banyak destinasi yang menarik untuk dipromosikan dan rakyat negara ini memilih melancong dalam negara kerana ia lebih selamat, persekitaran lebih dikenali sekaligus menyokong industri pelancongan dalam negara.

Seorang pengunjung dari Cheras, Juwana Mohamad Shakroni, 25, berkata banyak destinasi pelancongan dalam negara kaya dengan alam semula jadinya termasuk flora dan fauna adalah destinasi yang belum pernah dilawati.

"Memandangkan saya dan suami bercadang untuk pergi ke Teluk Batik, Perak jadi kami mengambil kesempatan untuk datang pada hari ini dan kami sedang berbincang tentang pakej yang telah ditawarkan," katanya kepada Bernama di sini.

Seorang penuntut universiti tempatan yang hanya ingin dikenali sebagai Muiz, 25, dari Seri Kembangan mengambil peluang mengunjung pameran itu untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pakej percutian.

"Saya sedang mencari pakej percutian ke Kota Kinabalu, Sabah berharga sekitar RM500, saya merancang untuk pergi bersama seorang rakan dan tinggal di hotel," katanya. Warga Pakistan, Aman Khan, 22 berkata dia mengunjungi Matta Fair bagi mencari pakej percutian ke Pulau Sipadan, Sabah.

"Saya datang ke sini hari ini kerana saya ingin tahu lebih lanjut tentang Pulau Sipadan dan pakej yang ditawarkan oleh agen pelancongan yang menyertai pameran ini," katanya.

Seorang guru Matematik dari Klang, Ranjiv Ram, 31, datang ke pameran hari ini untuk membeli pakej percutian ke Pulau Perhentian sebagai hadiah kepada isterinya.

"Saya tidak sabar lagi untuk pergi bercuti dan meluangkan masa bersama isteri saya di Pulau Perhentian sempena ulang tahun perkahwinan kami yang ketiga", katanya.

Kavita, 28, dari Petaling Jaya pula berkata dia sangat teruja untuk bercuti di Sabah atau Sarawak menjelang cuti persekolahan yang akan datang.

"Saya memilih destinasi itu kerana ingin menikmati keindahan alam dan juga kelazatan makanan terutamanya hasil laut yang segar di sana," katanya. – BERNAMA

Source: Utusan Malaysia Online.


Memperkasakan semula warisan Perak

Posted: 14 Aug 2011 12:31 PM PDT

Oleh Talib Samat
(dr.talibsamat@yahoo.com)


BARU-BARU ini telah berlangsung Bicara Warisan Perak yang turut dihadiri oleh Raja Muda Perak, Raja Dr.Nazrin Shah di Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur dianjurkan oleh Institut Darul Ridzuan.

Acara itu menampilkan dua orang pembicara iaitu Dr.S.Suryadi dari Universiti Leiden, Belanda dan Profesor Emeritus Khoo Kay Kim dari Universiti Malaya.

Bicara Warisan Perak yang turut dihadiri oleh Menteri Besar Dr. Zambery Abdul Kadir ini dilihat penting dan signifikan dalam memperkasakan semula warisan negeri Perak sama ada yang terdapat di negeri Perak mahupun yang bertaburan di luar negara khususnya di Universiti Leiden, Belanda yang dibawa oleh penjajah barat semasa operasi penjajahan mereka dahulu. Acara begini sangat penting dalam mengembalikan kesedaran rakyat terhadap pelbagai bahan sejarah dan ilmu yang terdapat di luar negara yang perlu diperoleh semula salinannya untuk tatapan generasi kini agar tidak buta sejarah agung bangsa mereka sendiri.

Ketua Eksekutif Institut Darul Ridzuan, Aminudin Hashim berkata, "Di muzium-muzium dan pusat-pusat pengajian tinggi di Portugal, Belanda, Sepanyol dan England tersimpan ribuan artifak yang mengungkapkan epistemologi Melayu. Bahasa Melayu yang menjadi lingua franca kepada lebih 300 juta orang pengguna tentulah menghasilkan segala macam produk cendekiawan di sepanjang koridor sejarah bangsa yang berusia lebih 1,400 tahun. Lalu ia bukan saja menghimpunkan hasil seni dan budaya bangsa, malahan merupakan kompendium bagi setiap subjek yang meletakkan keabsahan bangsa Melayu di wilayahnya."

Beliau juga menyarankan, sumber-sumber sejarah seperti manuskrip-manuskrip sastera rakyat, sastera sejarah dan warkah-warkah Raja Perak yang tersimpan di Universiti Leiden misalnya boleh diterbitkan semula dengan pengantar yang akademik dan analitikal oleh para sarjana dan penyelidik. Malah boleh menyorot aspek historiografi. Dengan demikian kita dapat menelusuri tasawur bangsa Melayu yang meliputi berbagai pengetahuan, dalam hal dunia dan akhirat, zahir dan batin.

Dr.S.Suryadi dalam pembentangannya bertajuk Koleksi Perak di Universiti Leiden: Dari Perspektif Antropologi Budaya menampilkan pelbagai maklumat tentang koleksi berkaitan negeri, kesultanan negeri Perak yang banyak terdapat di Perpustakaan Universiti Leiden. Ini perlu diteroka dan dibuat salinannya untuk perpustakaan di Malaysia khususnya di Perak seperti Muzium Pendidikan Nasional di UPSI.

Klasik

Dr.S.Suryadi yang berasal dari Pariaman, Padang, Sumatera Barat, Indonesia bertugas sebagai penganalisis dan pensyarah di Universiti Leiden. Bidang keahliannya adalah sastera Indonesia klasik dan moden, lisan dan budaya media. Beliau sudah menetap selama 13 tahun di Leiden, Belanda dan tentunya sangat arif dengan pelbagai koleksi Melayu dan Indonesia yang terdapat di sana untuk dijejaki oleh para sarjana sastera, penyelidik, dan mereka yang berminat dengan warisan Melayu sama ada tentang negeri Perak dan negeri-negeri lainnya.

Dalam pembentangannya Dr.S.Suryadi menayangkan gambar-gambar lama yang cukup klasik yang berkaitan dengan negeri Perak tersimpan elok di Universiti Leiden.

Di antara gambar yang klasik itu termasuklah Salasilah Perak (Cod or.7645) setebal 69 halaman, makyung (1903), tarian mundo (1903), banjir 1880 di Kuala Kangsar, gambar lombong bijih timah 1910, Taiping (1910), jalan asal di sekitar istana Kuala Kangsar dan pelbagai gambar lagi yang tidak pernah dilihat dalam mana-mana perpustakaan atau muzium. Gambar-gambar ini amat menarik dan berguna dalam mentafsirkan peristiwa-peristiwa zaman lampau yang berlaku di Perak dan kaitannya dengan peristiwa sekarang di Perak.

Beliau menyebutkan juga mengenai pelbagai warkah Sultan Perak, isu bijih timah dan sebagainya yang tersimpan elok di Universiti Leiden menunggu kunjungan para sarjana, penyelidik, penulis Perak untuk membuat kajian tentang aspek itu. Tetapi kurang diberi perhatian dan kesedaran untuk mencungkil semula bagi dimanfaatkan oleh rakyat Malaysia khususnya di Perak.

Sarjana Inggeris, Maxwell misalnya begitu banyak mengkaji salasilah raja-raja Melayu untuk tujuan tersirat sesuai dengan sifat penjajah mereka untuk menakluk satu demi satu negeri-negeri Melayu di sekitar abad ke-18 dan ke-19. Hal ini memberi pengertian juga orang-orang Melayu wajar mengetahui susur galur keturunan mereka sama ada besar atau kecil kerana ia adalah sumber ketuanan bangsa Melayu di negara ini.

Manakala Khoo Kay Kim pula mengatakan tentang keunikan negeri Perak yang mempunyai pelbagai suku kaum Melayu, Cina , India dan sebagainya. Suku kaum Melayu yang mendiami negeri Perak seperti Banjar, Rawa, Mandailing, Jawa, Patani dan sebagainya mempunyai sejarah yang tersendiri yang memberikan warna tertentu kepada budaya, sejarah dan bahasa di negeri Perak.

Katanya, apabila pengambilan penuntut sejarah di Universiti Malaya yang semakin mengecil sekarang ini tentu memberi kesan besar kepada pengajian sejarah pada masa depan. Ini kerana dasar kerajaan sendiri yang lebih mengutamakan bidang sains dan teknologi untuk menjadi negara maju walhal Amerika Syarikat yang begitu maju mewajibkan pengajian sejarah di kalangan rakyatnya.

Beliau juga menimbulkan isu semakin mengecilnya peruntukan untuk geran penyelidikan sejarah negara berbanding bidang sains dan teknologi walhal sejarah sangat penting dalam membina jati diri bangsa, patriotisme dan kesetiaan kepada negara.

Sejarah

Khoo Kay Kim menggariskan ciri-ciri penyelidik dan penulis sejarah yang perlukan ialah kerajinan luar biasa untuk membaca, mengkaji, menyelongkar bahan-bahan lama yang tersimpan di arkib, muzium, perpustakaan di dalam dan luar negara, koleksi peribadi, artifak-artifak lama dan sebagainya.

Kesimpulannya Bicara Warisan Perak sangat penting dalam membina, memperkasakan dan menyedarkan masyarakat tentang warisan Perak yang bertaburan di universiti tertentu luar negara seperti di Universiti Leiden yang perlu diteroka oleh sarjana, penulis, sasterawan dan kerajaan Perak.

Sehubungan dengan itu perlunya dibentuk pasukan penyelidik, barisan pelapis pasukan penyelidik daripada generasi kini untuk membolehkan perjuangan menyelidik, mengkaji dan mentafsirkan warisan Perak atau negara itu sentiasa hidup dan berterusan. Sikap prihatin dan memandang jauh Institut Darul Ridzuan dan kerajaan negeri Perak hari ini tentunya lebih baik daripada kerajaan sebelumnya dalam memperkasakan dan menghargai warisan dan Perak.

Source: Mingguan Malaysia Online.

Pemuda serang Asyraf didakwa

Posted: 13 Aug 2011 11:54 PM PDT

LONDON 13 Ogos - Seorang pemuda yang ditahan berhubung kejadian pelajar Malaysia diserang dan disamun di Barking ketika rusuhan di London, baru-baru ini telah didakwa atas tuduhan merompak pelajar tersebut.

Jurucakap Polis Metropolitan berkata, Reece Donovan berumur awal 20-an dari Romford, timur London telah didakwa merompak Muhammad Asyraf Haziq Rossli.

''Donovan dibawa ke mahkamah lewat hari ini untuk didakwa,'' katanya.

Donovan ditahan kelmarin selepas orang ramai mengutuk serangan ke atas Muhammad Asyraf oleh sekumpulan pemuda dan kanak-kanak.

Video mengenai serangan ke atas pelajar jurusan akaun itu telah dirakam dan disiarkan di laman YouTube menunjukkan sekumpulan lelaki berlakon membantu Muhammad Asyraf, sebaliknya bertindak menyerang dan menyamunnya.

Rakaman video itu telah tersebar luas dengan ditonton hampir tiga juta kali di YouTube.

Kejadian itu turut disifatkan oleh Perdana Menteri Britain, David Cameron sebagai tindakan menjijikkan dan menandakan nilai moral masyarakat Britain semakin teruk.

Source: Utusan Malaysia Online.

No comments:

Post a Comment

Informasi Anda..

Blog Pilihan