Johor Search

Custom Search

Followers

01 August 2011

IdrisTalu

IdrisTalu


Buah Mentega atau Seralat

Posted: 31 Jul 2011 10:35 AM PDT

By Idris Ismail Talu.

Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat "seralat" atau "salat" sahaja. Sementara di tempat-tempat lain di Malaysia, namanya ialah buah mentega atau mentiga. Nama saintifiknya ialah "Diospyros blancoi" – merupakan tumbuhan hutan yang sememangnya berasal dari Malaysia.

Rupa buah seralat atau mentega yang cukup matang di pohonnya.

Pokok seralat atau mentega ini semakin sukar ditemui mungkin kerana buahnya kurang digemari. Saiz buahnya yang hampir sebesar kepal tangan manusia normal itu berwarna hijau keperangan semasa ianya muda dan bertukar kemerahan bila hampir matang atau masak.

Rupa buah seralat atau mentega yang cukup matang.

Kulit buahnya mempunyai bulu-bulu halus seperti bulu miang batang buluh itu – agak menyakitkan jika terkena kulit badan kita. Oleh itu amat elok kita menggunakan sarung tangan apabila memegang buah mentega ini.

Buah seralat atau mentega di pokoknya.

Sebelum mengupas kulit buahnya, elok digosokkan kulit buah itu kepada sabut kelapa atau kain lusuh untuk menghilangkan bulu-bulu halus umpama baldu di sekeliling buahnya. Setelah kulitnya bersih dari bulu yang miang itu, elok juga buah tersebut dibasuh dengan air bersih supaya buah mentega kita lebih sesuai untuk dimakan. Selepas itu barulah dikupas kulitnya.

Rupa pokok seralat atau mentega di sebuah kampung.

Rupa buah seralat atau mentega yang belum matang.

Apabila cukup masak, biasanya buah mentega ini akan gugur sendiri ke tanah. Rasa buahnya yang sudah cukup masak tidaklah berapa manis tetapi agak lemak - hampir sama seperti timun betik atau timun suri. Mungkin kerana itu ianya dinamakan buah mentega. Baunya agak wangi dan sesuai untuk dimakan bersama ice cream.

Selamat Menyambut Kedatangan Bulan Ramadhan 1432 Hijriah

Posted: 31 Jul 2011 10:11 AM PDT


Sempena kedatangan bulan Ramadhan 1432 yang suci ini, penulis mengucapkan selamat berpuasa Ramadhan kepada pembaca blog yang beragama Islam.

Dari Abu Hurayrah R.A., Sabda Rasulullah S.A.W mafhumnya; "(Allah s.w.t berfirman): Setiap amalan anak Adam adalah baginya kecuali puasa, sesungguhnya ia bagi-Ku dan Aku yang akan membalasnya. Puasa itu adalah perisai. Apabila tibanya hari berpuasa seseorang kamu, maka janganlah ia bercakap lucah atau bercakap kasar. Jika seseorang mengutuk atau berkelahi dengannya, maka hendaklah ia mengucapkan: "Sesungguhnya aku sedang berpuasa." Demi Allah yang diri Muhammad ditangan-Nya, bau mulut orang yang berpuasa adalah lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi. Bagi orang yang berpuasa ia beroleh dua kegembiraan; Apabila berbuka dan berhari raya ia gembira dan apabila bertemu dengan Tuhannya ia bergembira dengan puasanya."

(Rujuk: (1894) ).
Sahih Al-Bukhariy', Kitab Al-Sawm.

No comments:

Post a Comment

Informasi Anda..

Blog Pilihan