Johor Search

Custom Search

Followers

02 June 2011

IdrisTalu

IdrisTalu


Mengindahkan sungai perlu kepakaran

Posted: 01 Jun 2011 03:17 AM PDT

Oleh AZMAN ANUAR, rencana@utusan.com.my

HARI ini kalau kita memandang ke arah Sungai Kelang dan Sungai Gombak, Kuala Lumpur tiada apa-apa daya tarikannya. Warna air sungai yang keroh dan kotor, kadang kala berlonggok dengan sampah sarap sudah memualkan.

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sudah banyak berusaha memulihkan kualiti air sungai bukan sahaja di ibu negara tetapi juga di seluruh negara.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur juga sejak beberapa tahun mencuba pelbagai kaedah bagi mengindahkan panorama sungai-sungai di dalam bandar raya ini. Tetapi ia belum benar-benar menarik 'nafsu' masyarakat untuk menyayangi sungai.

Tetapi jauh di sudut hati penduduk Malaysia terutama di kota kosmopolitan ini mengimpikan sebatang sungai yang bersih, tebing-tebingnya menjadi tempat bersantai dan melalukan rekreasi sambil menikmati pemandangan yang indah.

Sungai Melaka yang telah diperindahkan.
Negeri lain bagaimana?.


Jika boleh mereka mahu seperti sungai-sungai yang bersih di kota-kota besar Eropah di mana ada bot-bot pesiaran berulang alik di atas sungai. Lihat bandar raya seperti London, Paris dan Amsterdam yang sudah lama memanfaatkan sungai.

Impian ini tidak mustahil direalisasikan. Melalui usaha sama syarikat tempatan KL River Park Sdn. Bhd. dengan syarikat KL-Handong E&C (M) Sdn Bhd, impian ini boleh menjadi kenyataan.

Hal ini berdasarkan syarikat Handong Consortium yang berpangkalan di Korea Selatan terlibat menjayakan projek pemulihan Sungai Cheonggyecheon di kota Seoul.

Keunikan dan keindahan sungai ini turut menarik minat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika melawat Korea Selatan baru-baru ini.

Cheonggyecheon hanyalah sebuah sungai kecil. Namun tempat itu kini menjadi salah satu kebanggaan penduduk Seoul sebagai tempat rekreasi yang menarik. Sudah tentu warga Kuala Lumpur juga inginkan wajah sungai di ibu kota ini menjadi seperti Sungai Cheonggyecheon.

Presiden/Pengarah Korea PIANC dan juga KL-Handong E&C (M) Sdn Bhd, Youngsuk Ryan Park menjelaskan kepada Utusan Malaysia bahawa sungai-sungai yang kotor di Kuala Lumpur boleh dipulihkan semula kualitinya.

"Apabila kualiti air sungai dipulihkan, ia akan menambah pemandangan baru dan segar di tengah-tengah kepadatan bangunan konkrit Kuala Lumpur.

"Sungai ini juga boleh menjadi tempat rekreasi melepas penat kerana masyarakat dapat menikmati bunyi air yang mengalir di sungai ini, sambil menikmati bentuk landskap yang baru," jelas Ryan Park.
Setelah dibersihkan, diperindahkan.

KL-Handong mencadangkan projek pemulihan berkonsepkan kembali kepada semula jadi diterapkan yang mana di kiri dan kanan sungai dibuat laluan untuk pejalan kaki. Selain itu pula ditanami dengan bunga dan tanaman-tanaman yang menambah segar suasana.

Ini selaras dengan usaha membangunkan semula sungai di Kuala Lumpur. Ia bukan sahaja untuk kebersihan, tetapi juga sebagai usaha mengindahkan sungai serta mengelak kejadian banjir.

Projek River of Life (RoL) dalam pelan Greater Kuala Lumpur-Lembah Klang, yang melibatkan jajaran 10.7 kilometer sepanjang Sungai Klang dan Sungai Gombak dianggarkan bernilai sekitar RM8 bilion hingga RM10 bilion.

Menurut Pengarah Eksekutif KL-Handong E&C Kris Kim, syarikat itu tidak menghadapi masalah tenaga dan kewangan untuk membantu Malaysia melaksanakan projek pemulihan sungai di negara ini.

Ini kerana, katanya, Handong sendiri menerima sokongan padu daripada kerajaan Korea Selatan. Malah Presiden Korea Selatan sendiri menyokong kuat jika Handong berjaya mendapatkan kontrak di Malaysia. Ini kerana beliau ingin jadikan penanda aras kepada empat sungai utama di Korea untuk direalisasikan di sungai Malaysia serta mengeksport teknologi ke negara ini.

"Ini sebenarnya melibatkan kerajaan dengan kerajaan yang mana Korea Selatan sedia memperuntukan pinjaman mudah untuk pelaksanaan projek pemulihan sungai ini.
Sesuai untuk istirehat.

"Dengan kepakaran kejuruteraan, reka bentuk dan kos projek yang munasabah, ditambah bantuan sokongan konsortium daripada syarikat pembinaan gergasi Korea Selatan, Handong tidak menghadapi masalah untuk menerima tawaran daripada kerajaan Malaysia untuk projek memulihkan sungai," kata Kris Kim.

Sementara itu Ketua Pegawai Operasi (COO) KL River Park Sdn. Bhd., Shahrul Ekhsan Osman memberitahu, melalui usaha sama ini kita mengharapkan pemindahan teknologi dari syarikat Korea Selatan kepada syarikat tempatan.
Melaka yang kecil tetapi kreatif,
sehingga sungainya menjadi tumpuan pelancong.

"Selain mendedahkan ilmu kejuruteraan dan pemulihan alam sekitar, kita juga dapat mendidik rakyat Malaysia bagaimana hendak menghargai sungai apabila mereka akan dapat melihat di depan mata akan keindahan sungai yang dipulihkan kelak," kata Shahrul Ekhsan.

Kelebihan teknologi dari Korea Selatan ini katanya ialah pengalaman Handong membantu syarikat Korea yang lain dalam menyiapkan projek pemulihan Sungai Cheonggyecheon sepanjang 6 kilometer dalam masa setahun sahaja dengan kos AS$1 bilion. Sementara empat sungai utama lain disiapkan 26 bulan dengan kos keseluruhan AS$20 bilion.

"Cukup pantas, pembinaan dilakukan serentak tanpa menunggu pelan induk. Projek itu dapat membasmi pencemaran sungai, mengatasi masalah banjir, penduduk Seoul boleh mandi dan berenang di sungai itu," jelas Ryan Park.

Semua penduduk Kuala Lumpur pasti ingin melihat projek mengindahkan kota raya ini menjadi realiti. Mereka juga jika boleh mahu mandi, berenang dan menikmati keindahan sungai Kuala Lumpur.

Source: Utusan Malaysia Online

Ijazah berkembar UUM dan Unimap

Posted: 01 Jun 2011 03:07 AM PDT

Oleh SAHBULAH DARWI, utusankedah@utusan.com.my

SINTOK 31 Mei - Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Malaysia Perlis (Unimap) bakal menjadi pusat pengajian tinggi awam yang pertama di negara ini menawarkan program ijazah berkembar bagi membolehkan pelajar mendapat manfaat daripada kekuatan kedua-dua institusi itu.

UUM dan Unimap akan menawarkan program ijazah berkembar itu sebagai satu usaha menggabungkan kekuatan dalam bidang masing-masing untuk kepentingan negara.

Kombinasi bidang kejuruteraan dan pengurusan membolehkan kedua-dua universiti melahirkan modal insan berkemahiran tinggi dalam bidang teknikal tetapi pada masa yang sama turut menguasai ilmu pengurusan.

Kekuatan UUM adalah dalam bidang pengurusan manakala Unimap dalam kejuruteraan menerusi langkah mencantumkan dua program akademik untuk para graduan.

Naib Canselor UUM, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, pihaknya bersetuju secara dasar untuk melaksanakan dua program ijazah berkembar di peringkat ijazah pertama dan peringkat sarjana dalam tempoh terdekat ini.

"Program ini diadakan bagi memberi peluang kepada pelajar memperoleh dua ijazah serentak di samping dapat belajar bersama-sama rakan yang berlainan universiti dalam usaha mengeratkan lagi hubungan antara UUM dan Unimap.

"Sebagai permulaan, UUM kini bercadang menawarkan program teknologi persekitaran di peringkat ijazah pertama dan Unimap menawarkan program kejuruteraan persekitaran.

"Kedua-dua subjek dalam program ini mempunyai persamaan dan kita boleh bergabung tenaga pengajar dan pelajar dalam dua program ini, seterusnya membolehkan mereka memperolehi dua ijazah serentak," katanya semasa mempengerusikan perbincangan antara UUM dan Unimap sempena Lawatan Balas Delegasi Unimap ke UUM, di EDC UUM, baru-baru ini.

Mohamed Mustafa berkata, program lain yang mempunyai persamaan ialah program pengurusan teknologi yang akan ditawarkan oleh UUM manakala Unimap pula akan menawarkan program reka bentuk produk.

"Saya berpendapat banyak bidang kerjasama yang boleh dilakukan terutama dalam bidang-bidang lain iaitu bidang pentadbiran, pembangunan pelajar dan keusahawanan, maklumat ilmiah, pembangunan inovasi serta penyelidikan dan pembangunan.

"UUM dan Unimap adalah dua universiti tempatan yang boleh duduk semeja untuk berbincang di samping menyalurkan idea untuk kepentingan bersama walaupun secara dasarnya kedua-dua universiti ini bersaing tetapi mampu bergabung untuk kepentingan masing-masing," jelasnya.

Tambah beliau, kedua-dua universiti ini akan berusaha menghasilkan program yang berimpak tinggi bagi membolehkan hasilnya dikongsi secara bersama oleh kedua-dua institusi pengajian tinggi, terutama dalam bidang mempromosi universiti di peringkat antarabangsa mahupun tempatan.

"Dalam tempoh ini juga, kita akan menganjurkan seminar berimpak tinggi yang akan memfokuskan perbincangan dalam aspek transformasi dan inovasi dalam usaha membantu kerajaan melestarikan pengetahuan masyarakat dalam semua bidang.

Source: Utusan Malaysia Online.

Jangan hukum atlit!

Posted: 31 May 2011 11:54 PM PDT

Datuk Seri Shahidan Kassim

Oleh Hussain Said
2011/06/01

Shahidan minta MSN tidak perbesar kesalahan atlit hanya kerana gagal jalani ujian doping

PRESIDEN Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM), Datuk Seri Shahidan Kassim merayu semua pihak supaya jangan menghukum enam atlit yang 'melarikan diri' daripada ujian doping Isnin lalu selagi mereka belum dibuktikan bersalah.

"Saya sangat kecewa kerana semua pihak termasuk Majlis Sukan Negara (MSN) seolah-olah sudah menjatuhkan hukuman ke atas atlit terbabit sedangkan mereka belum dibuktikan bersalah. Tindakan ini tidak baik dan akan melunturkan semangat atlit yang banyak berkorban untuk negara.

"Malah, atlit lain yang tidak terbabit terjejas dengan publisiti buruk mengenai isu ini hingga ramai yang tidak hadir menjalani latihan. Adakah ini yang MSN mahu lihat?," soalnya selepas meninjau latihan atlit di Kompleks Sukan MSN, Bukit Jalil, petang semalam. Shahidan juga mengesahkan tiga atlit - Norjannah Hafiszah Kamaruddin, Nurul Sarah Kadir dan Noor Imran Hadi - yang dicari MSN selepas 'menghilangkan diri' sejak Isnin lalu, kini berada di Bulgaria untuk menjalani latihan.

"Mereka ke Bulgaria atas pembiayaan KOAM, bukannya MSN. Jadi, kita akan menghantar tiga lagi atlit (Yee Yi Leng, Siti Fatimah Mohamad dan Siti Zubaidah Adabi) ke sana secepat mungkin selepas keputusan ujian doping mereka diterima.

"Saya hairan mengapa MSN membuat laporan polis, sepatutnya ibu bapa mereka yang berbuat demikian. Jadi, kalau polis nak siasat, mereka boleh pergi mencari mereka (atlit) di Bulgaria," katanya.

Shahidan turut meluahkan kekecewaannya dengan tindakan MSN yang lebih suka mengheret media bersama apabila timbul sesuatu isu mengenai KOAM sedangkan ia boleh dibincangkan secara dalaman dan profesional.

"Saya minta Menteri Belia dan Sukan (Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek) hentikan tindakan MSN ini. Jika MSN tidak suka Karim Ibrahim (Timbalan Presiden KOAM), mengapa mereka mahu hukum KOAM," katanya.

Source: Berita Harian Malaysia Online.

No comments:

Post a Comment

Informasi Anda..

Blog Pilihan