Johor Search

Custom Search

Followers

20 May 2011

IdrisTalu

IdrisTalu


Penubuhan inap desa di Kg. Morten langkah tepat

Posted: 19 May 2011 06:39 PM PDT

Suasana Kampung Morten di Sungai Melaka.

MELAKA 19 Mei - Pemilihan Kampung Morten di pesisiran Sungai Melaka sebagai pusat inap desa merupakan satu langkah yang tepat sekali gus merancakkan lagi industri pelancongan di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Latiff Tamby Chik berkata, pembukaan inap desa di kampung tersebut memberi lebih masa kepada pelancong mengenali sejarah kampung tersebut yang wujud sekitar 1920-an.

Beliau yakin ramai di kalangan pelancong menunggu peluang untuk bermalam di rumah kampung tersebut bagi menikmati sendiri pengalaman dan suasana kampung yang diibaratkan sebagai muzium hidup.

"Kedudukan kampung ini di pusat bandar juga memudahkan lagi pengunjung untuk datang ke sini tanpa perlu ke kawasan pedalaman untuk merasai cara hidup kampung. Ia pastinya merancakkan lagi industri pelancongan negeri," katanya.

Latiff pada masa sama berharap lebih banyak homestay dapat dibuka di Kampung Morten dan di kawasan sekitarnya.

Menurut beliau, inap desa bukan bermaksud sesebuah rumah itu perlu terletak di kawasan kampung sahaja, sebaliknya kawasan bandar yang masih mengamalkan cara hidup kampung juga boleh dijadikan inap desa sekiranya ia mempunyai tarikan tersendiri.

Source: Utusan Malaysia Online.

Bermalam di ‘muzium hidup'

Posted: 19 May 2011 06:38 PM PDT

Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID, utusanmelaka@utusan.com.myKampung Morten dilihat dari Sungai Melaka.

MELAKA 19 Mei - Kampung Morten bukan nama yang asing lagi, malah cari sahaja perkataan itu di Internet, puluhan ribu artikel menceritakan mengenai sejarah kampung ini dapat dibaca.

Namun, berbeza bagi mereka yang pernah datang ke sini, terutama menyaksikan keindahan pemandangan pada waktu malam yang dilimpahi neon berwarna warni, pasti berasa bertuah jika dapat menginap di salah sebuah rumah di sini.

Kerana keunikan dan tarikannya itu, tidak hairanlah kampung tradisional Melayu itu dilabel sebagai 'muzium hidup' oleh pelancong yang pernah datang ke sini.

Kepada mereka yang pernah berangan-angan bermalam di kampung tersebut sebelum ini untuk berkongsi cara hidup lama yang diamalkan penduduk kampung tersebut sambil menikmati keunikan reka bentuk Rumah Melaka dan Rumah Limas yang berusia kira-kira 100 tahun, ia bukan lagi satu mimpi hari ini.

Ini kerana, mulai November lalu, syarikat pengurusan Menara Taming Sari, Menara Taming Sari Berhad (MTSB) memperkenalkan Taming Sari Homestay di Kampung Morten.

Pengurus Jualan dan Pemasaran MTSB, Mohd. Husni Husin berkata, sejak mula beroperasi, Taming Sari Homestay mendapat sambutan menggalakkan di kalangan pelancong dalam dan luar negara.

Menurutnya, rumah yang dijadikan inap desa itu merupakan kediaman asal salah seorang penduduk kampung itu.

"Terletak di pinggir Sungai Melaka, Taming Sari Homestay menjadi salah satu produk pelancongan wajib bagi mereka yang ingin merasai pengalaman tinggal di kampung tradisional Melayu yang dibuka pada 1922.

"Dikelilingi pelbagai produk pelancongan lain seperti monorel dan bot Melaka River Cruise, pengalaman bermalam di inap desa ini pasti memberi keunikan yang tersendiri," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Menurut Husni, Taming Sari Homestay sengaja tidak dilengkapi alat pendingin hawa dan air panas untuk mengekalkan ciri-ciri kehidupan masyarakat kampung dahulu.

Beliau berkata, antara kemudahan lain yang disediakan di rumah yang mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik air itu ialah peti sejuk, televisyen dan dua ruang tamu.

"Rumah ini sesuai untuk tiga orang kerana mempunyai tiga bilik tidur, namun ia boleh memuatkan sehingga 10 orang kerana mempunyai dua ruang tamu yang luas.

"Bagaimanapun, jika melebihi 10 orang, kami mengenakan bayaran tambahan sebanyak RM20 seorang," katanya.

Bagi keluarga yang tidak melebihi 10 orang, mereka boleh bermalam di Taming Sari Homestay pada harga RM300 dan dibenarkan memasak di dapur yang disediakan.

Untuk individu katanya, mereka juga boleh menyewa bilik dan menggunakan dapur serta ruang tamu pada harga RM120, RM100 dan RM80 sehari, mengikut keluasan bilik.

Selain Taming Sari Homestay yang bercirikan rumah tradisional, katanya MTSB juga menyediakan sebuah lagi inap desa berciri moden di kampung tersebut dikenali Villa CMI (Perbadanan Ketua Menteri) yang mula beroperasi 1 Mei lalu.

"Berbeza dengan Taming Sari Homestay, Villa CMI merupakan kediaman baru berciri moden. Villa CMI mempunyai sembilan bilik dan caj yang dikenakan sehari ialah RM120 untuk bilik bujang dan RM150 bagi bilik berkembar," tambahnya.

MTSB juga menyediakan kemudahan sewa basikal pada harga RM5 sejam bagi mereka yang ingin mengelilingi kampung tersebut untuk melihat keindahannya.

Husni berkata, pihaknya juga memberi satu tiket percuma menaiki Monorel Melaka bagi setiap tempahan bilik.

Mereka yang berminat bermalam di Taming Sari Homestay atau Villa CMI boleh menghubungi talian 06-2881100.

Source: Utusan Malaysia Online.

Arkib Negara ambil koleksi Pendeta Za’ba

Posted: 19 May 2011 03:19 AM PDT


Oleh Norfatimah Ahmad dan Zanariah Abd Mutalib, bhnews@bharian.com.my

2011/05/19

Waris serah gambar, dokumen tokoh

PETALING JAYA: Pendedahan Berita Minggu mengenai pelbagai koleksi Pendeta Za'ba tidak dihargai dan kekecewaan waris beliau mengenainya, membuka mata pelbagai pihak. Jika Jabatan Muzium menemui waris Pendeta Za'ba, kelmarin, berikutan berita mengenainya disiarkan, Ahad lalu, Arkib Negara turut tampil menemui mereka bagi mengambil koleksi dokumen dan gambar milik tokoh ilmuan itu. Timbalan Ketua Pengarah Perancangan Arkib Negara, Azemi Abdul Aziz bersama dua pegawainya mengadakan pertemuan dengan cucu Za'ba, Rozlin Za'ba Mohd Redza di kediaman tinggalan datuknya di Jalan Gasing di sini.

Ia bertujuan melihat sendiri dokumen, gambar dan perabot ditinggalkan tokoh akademik yang meninggal dunia pada 1973.

"Walaupun dokumen pada Rozlin tidak banyak, ia tetap penting buat Arkib Negara selaras usaha mengumpul dan memulihara peninggalan tokoh yang besar jasanya dalam bidang pendidikan terutama bahasa Melayu di negara ini.

"Kami berterima kasih kepada waris Za'ba kerana sudi menyerahkan dokumen dan gambar dan ini adalah penemuan bermakna kepada Arkib Negara kerana ada antara gambar dan dokumen tiada dalam koleksi kami," katanya.
Azemi berkata, semua dokumen dan gambar diperoleh akan disenaraikan, diawet dan disimpan rapi, manakala ada yang dibuat salinan sebelum dimasukkan dalam koleksi sedia ada bagi rujukan umum.

Antara barangan diserahkan Rozlin kepada Arkib Negara, termasuk gambar Pendeta itu bersama keluarganya, surat berserta sampul yang tercatat tarikh penerimaan, poster 30 juzuk ayat al-Quran, kad doa ditulis Za'ba untuk rujukan cucunya, buku sejarah Melayu dan artikel mengenai Za'ba yang disunting beliau.

Azemi berkata, ketika ini, Arkib menyimpan 10,336 dokumen mengenai Za'ba termasuk gambar, buku, majalah, keratan akhbar, poster, transkrip, watikah dan warta.

Sementara itu, Rozlin berkata, beliau bersyukur kerana peninggalan Za'ba akan dipulihara dan disimpan Arkib Negara serta berharap dapat menjadi rujukan generasi akan datang.

Source: Berita Harian Malaysia Online.

‘Labur di Malaysia dapat seluruh Asia'

Posted: 19 May 2011 03:15 AM PDT


Daripada Mior Kamarul Shahid di New York, mkamarul@bharian.com.my

2011/05/19

Najib beri 10 sebab pikat pelabur AS


"MELABUR di Malaysia dan anda akan mendapat seluruh Asia. Begitu mudah sekali," kata Datuk Seri Najib Razak kepada peniaga dan pelabur Amerika Syarikat (AS) semalam. Berucap merasmikan Invest Malaysia New York 2011 yang dihadiri 363 kapten dan pemain industri terkemuka AS di Bursa Saham New York (NYSE), Perdana Menteri berkata, ia antara 10 sebab menjadikan Malaysia tempat paling baik untuk melabur, selain mengambil peluang daripada peruntukan sejumlah AS$440 bilion menerusi program transformasi kerajaan.

Beliau berkata, lebih 5,000 syarikat dari lebih 60 negara sudah membuka pintu mereka di Malaysia, selain pembukaan 160 ibu pejabat operasi syarikat, 209 Pusat Prokumen Antarabangsa dan 19 pusat penyuraian serantau dengan bilangannya terus meningkat.

Najib berkata, kekayaan hubungan sejarah Malaysia dengan China, India dan Timur Tengah membolehkan pelabur menjalin hubungan dengan pusat pertumbuhan ekonomi baru, selain meningkatkan hubungan dengan Barat.

"Melabur di Malaysia bermakna mereka mendapat akses pasaran kepada lebih 600 juta rakyat dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dianggarkan AS$2 trilion tahun ini," katanya.

Bagi pelabur AS, Najib menjelaskan sistem dagangan Malaysia adalah diterajui platform Euronext (NYSE) yang boleh mereka peroleh dalam tempoh mili-saat saja.

Najib dalam ucapannya juga menggariskan alasan sebagai galakan syarikat AS patut melabur di Malaysia, iaitu:

•Kekuatan ekonomi dalam kepelbagaian yang mana Malaysia ialah negara pelbagai etnik yang menarik. Perdana Menteri berkata, ini antara faktor beliau memperkenalkan gagasan 1Malaysia untuk menyatupadukan rakyat.

•Memberi kebebasan semangat keusahawanan dengan contoh kejayaan AirAsia sebagai syarikat penerbangan kos rendah terbaik di dunia dan Axiata yang mempunyai 150 juta pelanggan telefon dan memberi perkhidmatan kepada lebih 1.5 bilion rakyat di lebih 10 negara, selain mempunyai dua daripada lima kumpulan bank terbesar di Asean – Maybank dan CIMB Bank.

•Terus melakukan liberalisasi perkhidmatan utama – dua tahun lalu meliberalisasi 27 perkhidmatan sub-sektor dengan membenarkan pelabur asing meluaskan akses pasaran dengan ekuiti 100 peratus.

•Kerajaan membantu menjayakan perniagaan dan bukan sebaliknya – mewujudkan suasana perniagaan dibenarkan berkembang, termasuk mewujudkan Program Transformasi kerajaan (GTP).

•Turut melakukan transformasi ekonomi – menjadikan negara berpendapatan tinggi. Komitmen jumlah pelaburan melebihi A$S35 bilion dan menjangkakan mewujudkan 298,000 peluang pekerjaan menjelang 10 tahun akan datang.

•Meningkatkan pelaburan asing dalam pasaran modal.

•Pelabur boleh mendapat manfaat sepenuhnya melalui Asean. Jika Asean sebuah negara, ia bernilai AS$2 trilion dan berada pada kedudukan kesembilan sebagai ekonomi terbesar di dunia dan ketiga terbesar di Asia.

•Peluang meningkatkan pembabitan syarikat AS, termasuk Microsoft, Dell dan Intel yang berada dalam negara, selain memastikan matlamat Wawasan 2020 dicapai.

Source: Berita Harian Malaysia Online.

Pokok Beka Di Masjid Tanah, Melaka

Posted: 18 May 2011 09:50 PM PDT

By Idris Ismail Talu.

Pokok beka ini penulis temui semasa dalam perjalanan dari Ipoh ke Melaka. Penulis potretkan gambar ini dari dalam bas yang penulis naiki.

Pokok beka di Masjid Tanah.


No comments:

Post a Comment

Informasi Anda..

Blog Pilihan